
Osoby na diecie wegetariańskiej są statystycznie zdrowsze, niż osoby spożywające pokarmy mięsne.

czytaj dalej
Metaanalizę na ten temat przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Glasgow. W badaniu wzięto pod uwagę dane medyczne 177 tysięcy Brytyjczyków w przedziale wiekowym od 37 do 73 lat. Były to osoby, które w ciągu ostatnich 5 lat przed badaniem nie zmieniały radykalnie swojej diety. Spośród całej puli osób wziętych pod uwagę 4 tysiące z nich deklarowało się jako wegetarianie nie spożywający czerwonego mięsa, drobiu oraz ryb
W badaniu uczeni analizowali 19 biomarkerów, czyli wskaźników wskazujących na chorobę, ryzyko zachorowania oraz kondycję organizmu. W przypadku wegetarian biomarekry dawały lepsze wyniki w 13 z 19 analizowanych wskaźników. Osoby nie spożywające mięsa miały lepsze wskaźniki: cholesterolu, „złego” cholesterolu, wskaźników ryzyka chorób serca, enzymów informujących o kondycji wątroby, kwasu moczowego czy kreatyniny.
W badaniu uczeni analizowali 19 biomarkerów, czyli wskaźników wskazujących na chorobę, ryzyko zachorowania oraz kondycję organizmu. W przypadku wegetarian biomarekry dawały lepsze wyniki w 13 z 19 analizowanych wskaźników. Osoby nie spożywające mięsa miały lepsze wskaźniki: cholesterolu, „złego” cholesterolu, wskaźników ryzyka chorób serca, enzymów informujących o kondycji wątroby, kwasu moczowego czy kreatyniny.
Źródło: www.eurekalert.org

Dodano: 07.06.2021
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Dodano: 25.04.2025
Dodano: 25.04.2025
Dodano: 25.04.2025
Dodano: 25.04.2025
Dodano: 25.04.2025