Nazwa "pierogi ruskie" nie jest związana z Rosją. Ten rodzaj pierogów pochodzi z Galicji Wschodniej, a w Rosji pierogi ruskie nie są znane.
czytaj dalej
Pierogi ruskie swoją nazwę zawdzięczają Rusi czerwonej - krainie historycznej leżącej na terenie Galicji Wschodniej. Przepis na tradycyjne ruskie jest prosty - ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebuli. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.
Źródło: pl.wikipedia.org

Dodano: 22.09.2020
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Dodano: 07.11.2025
Dodano: 07.11.2025
W 1998 roku siostry Williams oświadczyły, że mogą pokonać każdego mężczyznę z spoza czołowej 200 rankingu ATP. Wyzwanie przyjął Karsten Braasch, znany z zamiłowania do piwa i papierosów.
czytaj dalej
Tenisista często palił nawet na korcie, w czasie przerw. Nie przeszkodziło mu to jednak, aby wygrać z Venus Williams 6:2, a z Sereną 6:1.
Źródło: www.tennisnow.com

Dodano: 07.11.2025
Dodano: 07.11.2025