cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Naukowcy potwierdzają: kanapki smakują nam bardziej, gdy ktoś je dla nas przygotuje.
logo-head
czytaj dalej
Badacze z Carnegie University w Pensylwani uważają, że odpowiedź leży w tym, że przedłużona ekspozycja na bodziec (kanapkę) zmniejsza reakcje fizjologiczne i behawioralne (chęć jej spożycia). Mówiąc prościej: obserwowanie, jak kanapka powstaje sprawia, że ​​wydaje się ona mniej nowatorska, a tym samym mniej pożądana. Podobne zjawisko działa przy wielokrotnym wystawianiu na ten sam pokarm: piąty kęs czekolady jest mniej pożądany niż pierwszy.
Dodano: 14.10.2022

Zobacz również

W województwie łódzkim Wołyń graniczy z Palestyną.
logo-head
Dodano: 25.08.2025
W Monachium kioski tzw. „Spätis” zostały objęte zakazem sprzedaży chipsów po godzinie 20:00.
logo-head
Dodano: 25.08.2025
Rannym wikingom podawano zupę cebulową, a po kilku minutach wąchano ich rany. Jeśli wyczuwalny był zapach cebuli, oznaczało to przebite jelita i wydostającą się treść pokarmową. Taki sygnał był jednoznaczny: ranny prawdopodobnie nie przeżyje.
logo-head
Dodano: 25.08.2025
Angielski kronikarz John z Wallingfordu pisał, że wikingowie codziennie czesali włosy, w każdą sobotę zażywali kąpieli, często zmieniali ubrania i dbali o ciało na różne sposoby. Zanotował to około 1220 roku, już po zakończeniu epoki wikingów.
logo-head
Dodano: 25.08.2025
Dokładnie za 128 dni dzieci z 1996 roku zaczną mieć 30 lat.
logo-head
Dodano: 25.08.2025