Najnowsze badania pokazują, że ograniczenie spożywania posiłków ma pozytywny wpływ na długość życia oraz zdrowie.
czytaj dalej
Badanie na ten temat zostało opublikowane na łamach "Science Signaling", a jego głównymi autorami są prof. Bruno Conti oraz prof. Gary Siuzdaka z Scripps REsearch Institute w Kalifornii. Jak się okazuje - znaczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii przynosi ogromne korzyści dla zdrowia - spadek ryzyka zachorowania na raka, choroby serca, cukrzycę oraz schorzenia neurodegeneracyjne, w tym alzheimera. Jeden z autorów pracy - prof. Conti tłumaczy, że spożywanie przez ssaki mniejszej ilości pokarmu prowadzi do obniżenia temperatury ciała, a to z kolei aktywuje procesy komórkowe, które wpływają na przedłużenie życia i poprawę jego jakości.
Źródło: naukawpolsce.pap.pl

Dodano: 23.09.2020
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Dodano: 06.11.2025
Dodano: 06.11.2025
Dodano: 06.11.2025
Kraków wprowadzi w najbliższym czasie zakaz używania fajerwerków!
czytaj dalej
W noc z 31 grudnia 2025 r. na 1 stycznia 2026 r. (w godzinach od 22.00 do 2.00.) korzystanie z fajerwerków będzie jeszcze dopuszczalne. Od kolejnego roku obowiązywać będzie jednak całkowity zakaz, także w Sylwestra i Nowy Rok – przekazał prezydent Krakowa.

Dodano: 06.11.2025
Dodano: 06.11.2025