Jak pokazują statystyki, większość freeganin nie zbiera żywności ze śmietników z powodów złej sytuacji finansowej, lecz z powodów ideologicznych.
Freeganie najczęściej pozyskują swoje jedzenie z kontenerów przy wielkopowierzchniowych supermarketach. Zachowanie to nazywane jest nurkowaniem w kontenerach, co w polskim języku przyczyniło się do określania freegan jako kontenerowców. Na śmietniku ląduje wiele produktów, które niekoniecznie straciły swoją użyteczność, wtedy pojawiają się tam kontenerowcy. Wskazują oni na złą politykę zarządzania żywnością, która została wyprodukowana (np. kontenery świeżych składników przeznaczone na śmietnik przy dużych supermarketach). Innym przykładem są restauracje, gdzie ze względu na normy sanitarne oraz prawne nie pozwala się na to, żeby żywność lub posiłek, który jest świeży trafił do osób potrzebujących. Żywność jest przeznaczona na utylizację, choć nadal jest zdatna do zjedzenia- niejednokrotnie są to produkty których termin do spożycia upłynął (nawet dzień wcześniej), ich wygląd nie jest niepokojący, są tez takie produkty, które zostały wyrzucone tylko ze względu na wyrzucone opakowanie.
Zobacz również
Klaudia i Filip Kozłowscy to rodzeństwo, które toczy największy bój w swoim życiu – podwójną walkę z nowotworem. Klaudia jest uśmiechniętą 5-letnią dziewczynką, która od dwóch lat zmaga się z guzem obszaru środkowego mózgu i wodogłowiem. Jej brat Filip ma 12 lat. Jeszcze dwa miesiące temu z całych sił wspierał swoją siostrę w walce z chorobą, jednak nagle zachorował. U Filipa zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną. Sytuacja rodziców z bardzo trudnej stała się wręcz krytyczna.
Z okazji 6. urodzin Kuchnia Vikinga zamiast hucznej imprezy chce obdarować kogoś czymś bezcennym, dlatego powstała zbiórka, która wspomoże rodzeństwo w walce o zdrowie.
ALE TO NIE WSZYSTKO!
Po cichu Kuchnia Vikinga dowiedziała się, jakie są marzenia Klaudii i Filipa i we współpracy z Fundacją Viking Story sprawią, by stały się one rzeczywistością.