Biolodzy odkryli w Australii roślinę, która wydziela toksynę silniejszą od jadu skorpiona. Ból po dotknięciu liścia może trwać przez wiele tygodni, a skóra w miejscu poparzenia staje się nadwrażliwa.
czytaj dalej
Na liściach Dendrocnide moroides, bo taką nazwę nadano roślinie, znajdują się małych rozmiarów włoski, które po ich dotknięciu wydzielają silnie toksyczną substancję. By na własnej skórze poczuć działanie toksyny wystarczy otrzeć się o jej liść. Początkowo ból przypomina poparzenie ogniem, później przechodzi w uczucie zetknięcia skóry z rozpalonym żelazem. Co gorsza, ból o różnym nasileniu utrzymuje się w miejscu poparzenia nawet przez kilka tygodni od momentu zdarzenia. Jest to prawdopodobnie spowodowane zniszczeniem przez toksynę receptorów skórnych.
Źródło: www.o2.pl
Dodano: 27.09.2020
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Polska kuchnia została wybrana 11. najlepszą kuchnią na świecie.
czytaj dalej
Polska zajęła 11.miejsce w rankingu stu najlepszych kuchni świata serwisu Taste Atlas. Wygrała kuchnia grecka, drugie miejsce zajęła kuchnia włoska, a podium zamyka Meksyk.
4. Hiszpania
5. Portugalia
6. Turcja
7. Indonezja
8. Francja
9. Japonia
10. Chiny
11. Polska
4. Hiszpania
5. Portugalia
6. Turcja
7. Indonezja
8. Francja
9. Japonia
10. Chiny
11. Polska
Dodano: 10.12.2024
Co tam u Was? U mnie super! Właśnie wpadło 40.000 w zbiórce dla tego przystojniaka!
czytaj dalej
Milan ma zaledwie 3 miesiące, a już musi mierzyć się z czymś, czego żadne dziecko nie powinno doświadczać. Ale, w tym wszystkim... piękne jest to, że wspólnymi siłami możemy zrobić tak wiele. Zmienić, a często nawet uratować kogoś życie... już wiele razy to robiliśmy, dlatego wierzę, że i w tym przypadku damy Milanowi i jego rodzicom nadzieję na to, że będą mogli po prostu szczęśliwie żyć.
Dodano: 10.12.2024
Dodano: 10.12.2024
Dodano: 10.12.2024
Dodano: 10.12.2024