

Oczywiście jest tego warte, ponieważ awokado to świetne źródło wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Okazuje się jednak, że awokado wcale nie jest wegańskie. Jak to? - pomyśliscie pewnie. Czyżby było z mięsa lub z produktów odzwierzęcych? Nie do końca.
W sieci zwrócono na to uwagę już jakiś czas temu. Najpierw jednak musicie wiedzieć, że weganie nie jedzą nie tylko mięsa i nabiału, lecz również miodu, ponieważ jego pozyskiwanie łączy się z wykorzystywaniem zwierząt. Nie inaczej jest z awokado i tutaj również wykorzystywane są pszczoły.
Farmerzy awokado nie są w stanie zapylać drzew na bieżąco. Wykorzystują więc do tego pszczoły, które stale przewożone są z miejsca na miejsce, a ich zadanie polega własnie na zapylaniu. Pewnie pomyślicie, że nie ma w tym nic nieetycznego i robi się tak w przypadku wielu innych owoców i warzyw, jednak nie wszyscy są takiego zdania.
Szczególnie konserwatywni weganie uważają, że nie można używać niczego, co zostało pozyskane dzięki krzywdzie zwierząt - a awokado zalicza się do grona takich produktów.

Zobacz również


Kraków po raz piąty został uznany za najlepsze miasto w Europie w rankingu brytyjskiego stowarzyszenia konsumenckiego i magazynu Which? Travel W zestawieniu stolica Małopolski wyprzedziła m.in. Wenecję, Walencję i Wiedeń.
Miasto, będące największym ośrodkiem turystycznym w Polsce, otrzymało najwyższe noty za jakość zakwaterowania, bogatą ofertę gastronomiczną, łatwość poruszania się oraz korzystny stosunek jakości do ceny.
Ranking przygotował Which? Travel – prestiżowy, ukazujący się co dwa miesiące magazyn podróżniczy, cieszący się dużym uznaniem wśród wymagających turystów w Wielkiej Brytanii.



